22nd Column for De Juwelier Magazine – Loopt de klok nog wel rond?

I have had the honor to write columns the last three years, six each year. This is already my 22nd column for trade magazine De Juwelier. You can find every single article in PDF format on the Oak Consultancy page.

How do you visualize time? do you see time circular or digital? After contemplating about this subject, I did some research and found disturbing info that Millenials ofton do not know how to read round clocks. So, I have decided that for the fourth column of 2018, my 22nd column for the magazine.

To download the PDF, please click here.
Magazine got launched 25 August 2018 in physical format and this is the text in Dutch:

“Loopt de klok nog wel rond?”

U vraagt zich vast af waar ik naartoe wil met deze quasi-filosofische titel. Voordat ik daar op inga wil ik u graag verzoeken om na het lezen van de volgende zin uw ogen te sluiten en iets te visualiseren. Hoe ‘ziet’ u de tijd met uw ogen dicht: analoog of digitaal? En, wat was het antwoord? Ik zelf zie de tijd rond. Ik visualiseer de tijd circulair, dus als een klok. Zelfs als ik de tijd digitaal waarneem vertaal ik die naar wijzers op een wijzerplaat. Dit doe ik sinds ik een kind ben, ondanks dat ik sinds 1983 zowel Swatch als G-Shock polshorloges draag.

Eerlijk gezegd heb ik jarenlang niet bij deze wetenswaardigheid stil gestaan. Ik nam simpelweg aan dat iedereen de tijd zo voor zich zag. Inmiddels ben ik echter al ruim negen jaar een trotse oom van vier nichtjes en neefjes, en nu zij wat ouder zijn valt het mij op dat zij de tijd helemáál niet zien zoals ik. Ze zijn opgegroeid met schermen. Digitale schermen. Schermen waarop tijd wordt weergegeven door een rij cijfers gescheiden door dubbele punten.

Toen ik 22 maanden geleden zelf vader werd ben ik hier echt over gaan nadenken. Onze kleine was nog maar één maand oud toen hij zijn eerst horloge kreeg – een Flik Flak. Hij roept nu al ruim een jaar naar mij terwijl hij wijst naar zijn eigen pols: “Pappa, tick tock, on!”. Alhoewel de tijd aflezen nog wat lastig blijkt, gloeit papa natuurlijk al van trots. Jong geleerd is oud gedaan.

De laatste jaren ben ik ook in onze eigen winkels gaan kijken naar het gedrag en de behoefte van de kinderen van onze klanten. Hebben zij een horloge om, willen ze een horloge om en, nog belangrijker, kunnen ze wel überhaupt wel de tijd aflezen van een ronde klok met wijzers? En tot mijn verbazing merk ik toch dat het niet meer standaard is dat kinderen tussen 4 jaar en 6 jaar oud klok kunnen kijken!

Ik ben daarom op onderzoek uitgegaan. In de Engelse media vond ik een aantal artikelen die mijn observatie en vermoeden deden bevestigen. Een interessant artikel van WorldTempus magazine deelt twee opmerkelijke situaties uit het Verenigde Koninkrijk:

-      Er zijn meerdere scholen in Groot-Brittannië die klokken uit de examenklassen verwijderen omdat studenten geen klok kunnen lezen en daardoor stress krijgen.

-      De 28-jarige Britse reality TV-ster, Joey Essex (mij volslagen onbekend, maar met 3,4 miljoen Twitter volgers en nog eens 1,6 miljoen op Instagram blijkbaar populair), heeft bekend dat hij moeite heeft met analoge tijd. Dit weerhoudt hem er echter niet van om een volledig gouden Rolex te dragen.

Nou, hier schrok ik wel even van. Blijkbaar leren scholen in het Verenigd Koninkrijk kinderen niet meer om klok te kijken. Vervolgens vinden ze het een oplossing om klokken te verwijderen uit de lokalen om de stress en verwarring die deze veroorzaken te verminderen. Dan is er een 28-jarige ‘ster’ die de tijd amper kan aflezen van zijn 18-karaat gouden horloge.

Ik zal eerlijk zijn, in deze laatste situatie is het glas voor mij wel halfvol: gelukkig zijn horloges nog wel statussymbolen. Er is hoop voor ons juweliers…

Bovenstaande heeft mij wel verder aan het denken gezet. Het is logisch dat kinderen meer gewend zijn aan digitale tijdbronnen. Ze zien ze letterlijk overal: naast het bed van hun ouders, op telefoons, op tablets, in auto’s, op computers, op TV, in de keuken op minimaal twee of drie apparaten, etc. Maar zou het echt zo zijn dat scholen (en ouders!) in Europa kinderen niet meer leren analoog de tijd te lezen? Ik heb nog geen schoolgaande kinderen, maar ben heel benieuwd hoe jullie ervaringen zijn. Hangen er in Nederland nog wel overal analoge klokken? Leren peuters nog wel op de peuterschool met een houten klok de tijd? Ik begin bezorgd te raken. Als vader, maar ook zeker als juwelier.

Als wij in Nederland, net zoals in het Verenigd Koninkrijk, scholen laten verzaken kinderen analoge tijd te leren lezen, hebben wij als juweliers (vooral in het middensegment en het hogere segment) straks een groot probleem. Tenzij wij bereid zijn alleen maar kwartshorloges en smartwatches te verkopen, zal over een of twee generaties geen behoefte meer zijn aan prachtige handgemaakte, analoge, mechanische uurwerken. Zij zullen hetzelfde lot beschoren zijn als het zakhorloge: uit de mode raken en ergens achterin een lade verstoffen. Is het een idee dat wij juweliers collectief scholen wandklokken doneren? Gastcolleges geven op scholen? Meteen mooi stukje marketing, toch?!

Reageren op deze column is mogelijk door een e-mail te sturen naar alon@oakconsultancy.com of te bellen naar Oak Consultancy, tel. 020-2602100. Aanvullende informatie is ook beschikbaar op OakConsultancy.com.

* Bron: http://en.worldtempus.com/article/events/arts-and-culture/editorial-your-childrens-education-could-be-slowly-killing-watch-brands-25897.html"

 

Leave a Reply